Hogyan szellőztessünk?A szellőztetés hiánya betegséghez és penészhez is vezethet.

A lakóhelyiségekben, az épületben tartózkodók napi életvitelből adódó természetes tevékenysége, a főzés, a mosás, a fürdés. Ez különösen az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, a páratartalom növekedését idézi elő, mely a megszervezett szellőzés hiányában a falfelületeken és a nyílászárók felületein csapódik le.


A nagy belső páratartalom rontja a komfortérzetet, idővel pedig a páralecsapódás a felületi foltosodás és a penészesedés jelentette esztétikai hibák mellett az épület szerkezeti elemeit is károsítja.


Megfelelő szellőztetéssel azonban megelőzhető, illetve megoldható a probléma. A szellőztetés egyik módja a rövid ideig tartó, intenzív szellőztetés, amikor is az ablakokat rövid időre teljesen ki kell tárni. A téli hónapokban, ha a kinti levegő hőmérséklete 0 Celsius-fok alá csökken, ez az egyedüli helyes szellőztetési mód. A szellőztetés az év ezen időszakában legyen kb 5 perc. Ha viszont az ajtót és ablakokat is kinyitjuk és kereszthuzat keletkezik elégséges a 2 perc. Ha szellőztetés gyanánt az ablakot csak résnyire hagyod nyitva, viszont hosszabb ideig, lehűl a lakás, ha azonban gyorsan is intenzíven szellőztetsz, nem hűlnek le a falak és a bútorok, az általuk tárolt hő pedig könnyen felmelegíti a friss levegőt. Érdemes naponta háromszor is átszellőztetni a lakást.


A másik szellőztetési módszer a tartósabb szellőztetés, amit az ablak bukó helyzetbe való állításával lehet elérni. Ez a módszer megfelelő a nyári hónapokban, illetve akkor, ha a kinti és a benti hőmérséklet között nincs nagy különbség.

A helyes szellőztetés szabályai:
- Naponta háromszor, legkevesebb három percig
- Tárják szélesre az ablakokat
- Csináljanak jókora huzatot
- Védjék a gyermeket a huzattól
- Ha a helyiség nedves, szellőztessenek gyakrabban
- Télen a szellőztetés idejére kapcsolják le a fűtést
- Szellőztessenek ki alaposan lefekvés előtt