Ingatlan eladás eseténEladók figyelmébe

Létezik öt gyakran előforduló hiba az eladó részéről, amelyek közül kettő még azelőtt elűzi a vásárlót mielőtt egyáltalán személyesen látta volna az eladásra szánt ingatlant, a másik három az ingatlan szemügyre vétele után merül fel. Az öt ismétlődő hiba:

  • túl magas ár

Az, hogy egy ingatlan nem kívánatossá válik egy potenciális vásárló számára, az eladók magas pénzügyi elvárásai és a vásárlók igényei közti különbségből adódik. Az ingatlanok túlnyomó része keresztül megy egy úgynevezett árbeállítási folyamaton attól a perctől kezdődően, amikor megjelenik a piacon egészen az ügylet befejezéséig (tranzakció befejezéséig). Előnyt jelent az üzlet minél gyorsabb megkötése, hiszen egy ingatlan minél tovább van jelen a kínálatok közt, annál kevésbé vonzó a vásárlók számára.
Abban az esetben, ha Önnek nincs tapasztalata az ingatlantranzakciók területén, ajánlott a zonájában jártas, tapasztalt ingatlanügynök szolgáltatásait igénybe vennie.

  • gyenge promoválás

Az a tény, hogy az eladó korekt árat biztosít ingatlanjának, még nem készpénz arra, hogy kerül vásárló is. Mindenféle ajánlatnak szüksége van arra, hogy látható legyen a piacon. Az utóbbi biztosításának érdekében a megfelelő időt, eszközt és kommunikációs csatornákat kell választania, amelyet ingatlanügynöksgünk biztosít majd Önnek.

  • „első benyomás”  figyelmen kívül hagyása

A potenciális vásárló határozott telefonbeszélgetés után személyesen is megtekinti az eladó ingatlant. Ezen a ponton nem szabad megfeledkezni az első benyomás hatalmáról: még akkor sem, ha az ingatlan önmagában vonzó, kedvező helyen van, jó a minőség/ár viszonya, az ahogyan kinéz sokban befolyásolja a lehetséges vásárlójelöltet. Tehát ajánlott megszabadulni az ingatlanban esetelgesen otthagyott szükségtelen dolgoktól, figyelni a tisztaságra, rendezettségre.

  • megoldatlan problékmák felhalmozódása

Aprólékosabb vizsgálat az ingatlan állapotáról csak ezután a „felszínes” elemzés után következik. Tanácsolt az esetlegesen felmerülő hibák (áram-, víz-, gázvezetékek) megjavítása a potenciális vásárlók fogadása előtt. Mindezek mellett a kellő akták előkészítése is fontos mozzanat, megelőzve az esetleges vásárlók elveszítését.

  • hamis információk

Hamis információk vagy féligazságok lerombolhatják az üzletet. A vásárló legyen akármilyen elszánt és határozott, meggondolhatja magát az utolsó pillanatban is, a szerződés aláírásáig, főként ha fény derül az igazságra és becsapottnak érzi magát.

Az Ön házának eladási értéke végső soron az az érték, amelyet a vásárló hajlandó fizetni az áruba bocsájtott ingatlanért. A végső árat befolyásolhatja több különböző faktor is: például mennyire sűrgős az eladás, ebben az esetben kérhet kisebb árat is, mint amennyi a piaci ára a gyorsabb eladás érdekében, viszont, ha úgy látja, hogy a piacon több hasonló ajánlat van, állapíthat meg magasabb árat is.
A jó ármegállapítás érdekében kérhet segítséget egy ingatlanügynöktől, ajánlatos ismernie hogyan értelmeznek egy elemzést az ingatlanpiacon (amely tartalmazza a javítások értékét, éves költségeket, az ingatlan helyi adóját) majd végső soron, ha teljes mértékben meg akar bizonyosodni, hogy jó árat gondolt ki eladó ingatlanjának készíttethet egy felértékelést egy szakemberrel.