Ingatlan vásárlás eseténVásárlók figyelmébe ajánljuk

 

Ingatlan vásárlás esetén négy szempontból érdemes vizsgálni az ingatlant:

1. plusz felmerülő költségek az ingatlantranzakció során

2. ajánlatkészítés

3. összehasonlítási tanulmány

4. felkészülés a vásárlásra/eladásra

 

     1. plusz felmerülő költségek az ingatlantranzakció során

Jó tudni, hogy egy ingatlan vétel árát nem csupán az ingatlan értéke adja meg, hiszen más kiegészítő költségnövelő tényezők is léteznek. Bármilyen ingatlan vásárlásakor számolni kell a közjegyzői illetékkel, amely körülbelül 2,5%-át teszi ki az ingatlan értékének, ezzel párhuzamosan az eladó is fizet 2-3% közötti jövedelemadót, melyet a közjegyzőnél kell befizetni.

Figyelem az ingatlanhitelek esetében! Ne csak az előleggel és a havi törlesztőrészletekkel számoljunk, hanem a lakásbiztosítás értékével, garanciapénzzel és más adminisztrativ jellegű költségekkel is, amelyeket a bank kérhet egy hosszabb távú lakáshitel megdásakor. Mindezek összege még duzzadhat banktól függően a kamatláb 2%-ig történő növekedésével. Javasolt tehát a bank képviselőjének segítségét kérni, hogy számolja ki Önnek a havi részletet az összes többi felmerülő költséget számításba véve.

 

Fontos tisztázni, hogy az adásvételi ár mit is tartalmaz pontosan. A lakás, apartman árához még hozzáadódhat a garázs ára, a terület ára, a parkoló ára is, amely még megnövelheti az összértéket akár 30%-al. Bizonyos esetekben közterületekből való részesedés vagy terasz bérleti díjával is kell számolni.

 

A vadonat új lakások értéke magasabb, mint a régi építésüeké, ám ha hosszú távon gondolkodunk, a régi, omladozó lakás vagy ház teljes körű felújításának ára egyenlő egy új ingatlan megvásárlási értékével. Tehát Önnek figyelnie kell azokra a költségekre is, amelyek azonnal az ingatlan megvásárlása után bukkannak fel, a felújítás értéke magasra rúghat, így lehet ha jobban megéri egy drágább, de indulásból felújított lakás/ház mellett tenni le a voksunkat.

 

 1. ajánlatkészítés

Vásárlás alkalmával készített előszerződés megkötését nem ajánlott elsietni. Az előszerződés fizetési kötelezettségeket tartalmaz, ugyanakkor ha Ön, mint vásárló visszalépne az előleg kifizetése után, a pénzösszeg az eladó felet illeti. Ezért ajánlott a következőket szem előtt tartani:

 • - A piac aktuális helyzete – Minél magasabb a kereslet az ingatlanok iránt, az árak annál nagyobbak, az eladásuk felgyorsult ütemben zajlik.

 • - A lakás/ház jelenlegi értéke

 • - Hasonló eladott házak ára – Az árak változnak, érdemes keresni hasonló kaliberű, abban a zónában már értékesített házat az összehasonlítás érdekében.

 • - Az eladó motivációja – Erős motiváció, nyomás alatt az eladó megelégszik alacsonyabb árral is, ha az eladás gyorsan jöhet létre.

 • - Plusz költségek becslése – Érdemes ingatlanügynökhöz fordulni, aki listát ad ezekről a költségekről, ellenkező esetben (ha egyedül dolgozik) érdeklődjön közjegyzőnél, ügyvédnél.

 

 1. összehasonlítási tanulmány

Az ingatlanügynök készít egy összehasonlítást az Ön eladó ingatlanja és más eladott környékbeli ingatlanok között, amely tartalmazza mindkét házról/lakásról/ingatlanról a szükséges információkat:

 • - pontos cím

 • - eladás dátuma

 • - ár

 •  -teljes felület, hasznos felület

 • - hálószobák, fürdőszobák száma

 • - garázs/parkolás

 • - ingatlan állapota

 

 1. felkészülés a vásárlásra

Nem minden hirdetés tükrözi a valóságot. Amikor az ingatlan szemügyre vételéhez kerül a sor, ne érkezzünk elvárásokkal, hiszen egyes esetekben csalódás ér majd, más esetekben pedig kellemes meglepetés.

Ha egy ingatlanügynök segítségét kéri, a minél hatékonyabb együttműködés érdekében bizonyosodjon meg arról, hogy az ügynök tisztába van az Ön elvárásaival.